sobota 27. srpna 2011

Úžasná Zeměplocha Terryho Pratchetta

Sir Terry Pratchett
- narozen 28.4.1948 v anglickém hrabství Buckingham
- anglický autor fantasy, známý především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha (Discworld), které do češtiny překládá Jan Kantůrek a vydává je nakladatelství Talpress
- ke konci roku 2007 byla Pratchettovi diagnostikována Alzheimerova choroba
- 1.1.2009 - byl Terry Pratchett povýšen královnou Alžbětou II. do rytířského stavu (Sir Terry Pratchett)
- v roce 2009 Terry Pratchett oznámil, že hodlá podstoupit eutanázii než nemoc dosáhne kritického stádia
- v roce 2010 byl vybrán, aby přednesl přednášku Richarda Dimblebyho, kterou od roku 1972 přednáší nějaká významná osobnost na aktuální téma (více na http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Dimbleby_Lecture)
- přednáška se jmenovala "Shaking Hands with Death" ("Potřást si rukou se smrtí/se Smrtěm")

- první "zeměplošná" kniha Barva kouzel (The Colour of Magic) vyšla v roce 1983 a od tohoto roku se série z tohoto světa rozrůstá a inspiruje řadu různých projektů (některé knihy byly i zfilmovány do podoby televizních filmů, například výše zmíněná Barva kouzel nebo Otec Prasátek)
- knihy ze Zeměplochy je možno rozdělit do několika cyklů:
1) knihy o Mrakoplašovi (Mrakoplaš je nedostudovaný mág, který je naprosto neschopný použít jakékoliv kouzlo, ale má jednu skvělou schopnost, dokáže přežít. V knihách o Mrakoplašovi se často rovněž vyskytují mágové z Neviditelné univerzity kouzel)
2) knihy o čarodějkách (Tento cyklus poopisuje životy čarodějek Bábi Zlopočasné, Stařenky Oggové a Magráty Česnekové, ke kterým se časem přidává ještě Anežka Nulíčková)
3) knihy o Smrťovi (Smrť je tradiční kostlivec, který na Zeměploše zajišťuje absolutní spravedlnost pro všechny lidi a stvoření bez výjimky. Smrť se dále vyskytuje jako vedlejší postava ve všech knihách ze Zeměplochy, kromě Svobodného národa)
4) knihy s Městskou hlídkou (Příběhy zabývající se anhkmorporskou obdovou policie Městské hlídky, jejímž velitelem je Samuel Elánius, který vyznává názor: "Nebojuj, ale když bojuješ, bojuj tak, abys vyhrál.")
5) knihy o Toničce bolavé (Hlavní postavou těchto knih je Tonička Bolavá spřátelená  se zvláštními tvory, známými pod jménem Nac Mac Fíglové)
6) knihy o Vlahoši von Rosretovi (Vlahoš von Rosret je bývalý zločinec, který byl proti své vůli a podle vůle Patricije polepšen a povýšen)
7) knihy o Barbarovi Čingisi Cohenovi a jeho Stříbrné hordě (Barbar Cohen a jeho Stříbrná horda jsou staříci, kteří nedělali nikdy nic jiného než "barbarství", a proto jsou v něm neporazitelní. Na první pohled se možná může stát, že tato banda vychrtlích staříků je až roztomile neškodná, ale i tady platí rčení: "Zdání klame", se stoprocentní platností.)
8) jiné (Knihy, ve kterých se výše uvedené skupiny postav nevyskytují, nebo pouze jako postavy vedlejší. Mezi tyto tituly patří např.: Pyramidy, Pravda nebo Malí bohové)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Terry_Pratchett
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bplocha

Úžasná Zeměplocha (Discworld)
Jsme ve světě, kterým neni Zeměkoule ale Zeměplocha, kterou na hřbetech drží 4 sloni, stojící na krunýři Velké A'Tuin. Velká A'Tuin je želva, jejíž krunýř je poprášen ledovými zbytky komet, zbrázděn krátery po nárazech meteoritů a s očima světélkujícíma rozptýlenou zářivou energií.
Životy lidí a všech jiných stvoření Zeměplochy mají pod palcem Bohové a Osud sídlící na nejvyšší hoře Zeměplochy Cori Celesti, kteří svými hrami tyto životy řídí, a jak je známo Osud vždycky vyhrává.... (nebo aspoň ve většině případů:-)).
Dalo by se říct, že veškerou "absolutní" spravedlnost na Zeměploše obstarává starý dobrý Smrť, jehož bezchybné služby "ocení" nakonec všechna žijící stvoření a je to také vlastně jediná věc, kterou si všichni mohou být 100% jistí.
Obrázek stažen z http://www.google.cz/imgres?q=discworld&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=Qnaqmi7awiUFEM:&imgrefurl=http://groups.yahoo.com/group/Disc/message/5347&docid=4aDRBzREYs9nLM&w=1024&h=768&ei=eLhYTt_oKcj04QTwl-msBQ&zoom=1&iact=rc&dur=440&page=1&tbnh=121&tbnw=163&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:10,s:0&tx=72&ty=52&biw=1280&bih=710

Žádné komentáře:

Okomentovat